Mazspeed наистина ИЗПОЛЗВАТ синтетично масло в ДОРАБОТЕНИЯТ си мотор, доста често 20В, масло което се разпространява най-вече от Mazdatrix, незабравяй обаче, че е специализирано синтетично масло за ванкелови мотори и се различава ( поне по инфото което те дават) от нормалното което се продава във всеки магазин.
А за "легендата" както сам ти казваш, с уплътненията и прочие има достатъчно много теми в многото форуми за rx-7, които аз претендирам, че съм прочел и всички са единодушни, че синтетика на ванкеловият Мазда мотор е изцяло "противопоказно", като единственото изключение е синтетиката на Idemitsu.
Btw относно "легендата" за сегментите ето и един цитат по темата именно от специално разработената синтетика на Idemitsu - "Provides additional lubrication for apex and side seals to increase seal life and increase efficiency of engine" ...... за това синтетично масло наистина мога да се съглася, че е подходящо за този мотор, но не и масовите синтетики. Като това далеч не е само мое мнение, а е мнение на болшинството от хората каращи и най-вече занимаващи се с ванкеловият мотор на Мазда.
И последно имам един много простичък въпрос. Ако наистина смяташ, че този мотор може да се кара без каквито и да е негативни последици със синтетично масло ( различно от визираното от мен по-горе) , защо тогава rx-7 и rx-8 си излизат от завода с минерално масло, производителя ИЗРИЧНО препоръчва минерално масло, навсякъде си пише, че тази кола трябва да се кара с минерално масло, и многото ~ случайни опити на незнаещи собственици на 7-ци, каращи със синтетика, завършват пагубно......??? Едва ли защото синтетиката е подходяща!!! Поне аз мисля така. А и от това което съм чел, и това което пише навсякъде по форуми, сайтове, включително и официалният, а те всичките са достатъчно много.......навсякъде изрично се упоменава, че този мотор трябва да се кара с минерално масло. Е кажи ми, аз примерно, като един простичък собственик на RX-7, на кого да вярвам.........на тези англичани които ти визираш или на всички други, включително производителя, и включително доказани специалисти занимаващи се само с ванкела на Мазда???

!