За 2.4 JTD съм чувал преобладаващо положителни отзиви засега. Мой добър приятел имаше 156-ца с този мотор (136 к.с.) 2 години. Лесно се слага чип, поддържа 140км/ч без проблем. Като качество на сглобка са малко назад обаче, човека се оплака, че при 180км/ч защитната кора под двигателя се откачила в задния си край и застъргала. Представи си това да ти се случи по път, дали няма да пребледнееш докато не установиш какво става? Също пък ако кората се откачи в предния си край с тази скорост направо си готов за ПТП. Не са никак лоши колите де, но искат по-особена грижа и подход. 2.4 JTD е с 5 цилиндъра и 20 клапана, но е зверски икономичен при нормално каране. 5,5л/100км, а градското ти стъпва горе-долу на 20лв.
Що се отнася до минусите, то често чувам оплаквания за живота на турбините, другите оплаквания се изчерпват с ускорено износване на предницата и скъпото обслужване. Турбината при една диагностика винаги може да й разбереш състоянието.
Ако аз трябваше да избирам обаче, бих предпочел 1,9 JTD и бих те насочил към него щом не си маниак на вървеж. 1.9 JTD е много по-познат мотор, доказал се, и не разбива толкова предницата. Гори малко под 5 извънградско, пътувал съм с такава. Ако успееш да намериш и екземпляр след 2001 г. там мотора е 115 к.с., а не 105. Мисля, че е най-удачния ти избор за 156-ца, аз също като теб не съм гонкаджия и не обичам 18-ките джанти
И като цяло: посъветвай се на живо с алфист или купи колата от такъв (не всеки, който кара Алфа е алфист, това важи за всички марки коли). Просто търси фен, който е гледал колата съвестно и иска по-новия модел или има друга причина да си продава 156-цата. Така ще заложиш на сигурно.
Успех с покупката!
<p><span style=\"font-family: tahoma, arial, helvetica, sans-serif;\"><span style=\"font-family: arial, helvetica, sans-serif;\">2004 Nissan X-Trail 2.2Di 136hp<br /></span>2008 Citroen Berlingo 1.4i Multispace </span><br /><span style=\"font-family: tahoma, arial, helvetica, sans-serif;\">2005 Honda CBR 600RR </span></p>