IPB Style© Fisana

Форум на Tuning.bg

За земята на България!


  • Не можете да пишете в тази тема
Няма други мнения в тази тема

#1 hubabuba

Offline

    нов шофьор

  • Потребител
  • 19 Мнения:
  • Репутация: 3

Публикувано 02 December 2013 - 10:09 AM

Здравейте момичета и момчета съфорумници! Знам , че тази тема е малко встрани от насочеността на ТунингБГ, но не мога да остана безучастен и ми се прииска и с вас да споделя. Много ми е мъчно като гледам как гражданското общество бива разкъсвано от едни или други финансови или политически интереси, до такава степен, че теми като тази остава без подобаващото и внимание, А повярвайте ми проблема е много сериозен! И тъй като ми липсва дар слово, ще публикувам една публикация от фейсбук група "За земята на България" https://www.facebook.com/groups/zemia/ Влезте и вие информирайте се, изкажете позиция или подкрепете каузата, Все пак за родината ни иде реч, и не можем да стоим безучастно , кога ни я разпродават...!

ЗА ЗЕМЯТА НА БЪЛГАРИЯ - КАУЗА НА ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД!

От Сърнела Воденичарова на 2 ноември 2013 г. в 16:21
Чл. 21 от Конституцията на РБ казва: „Земята е основно национално богатство, което се ползва от особената закрила на държавата и обществото.“
Няма друг текст в Конституцията, който да се произнася с толкова специална грижа, както за земята. Дори Чл.14., отнасящ се за семейството и децата, казва просто: „Семейството, майчинството и децата са под закрила на държавата и обществото.“ Но земята, забележете, е „основно национално богатство“, с „особена закрила“.

Следващият член – 22-ри, променен през 2005 г., дава права на чуждестранни граждани и фирми да купуват свободно земя от 01.01.2014 г., вследствие договора ни с Европейски съюз и други договори с трети страни.

Кой продава свободно „основното си национално богатство“? Нека видим какво правят най-старите членки на ЕС:
- Австрия: по конституция всеки гражданин на ЕС може да си купи австрийска земя. Необходимо е само да живее в Австрия и... вече да притежава австрийска земя;
- Германия: комисии към всяка община, съставени от земеделци и общинари, през които минава задължително всеки договор за покупка на земя. Те решават;
- Франция: организации на производителите (SAFER), с правата на държавен орган, които противодействат на формирането на монополи, крупни собственици и лобистки кръгове. Налагат спазването на екологичните норми.
- Италия: само 15% от землище може да бъде продавано на чужденци.
- и всички останали 23 страни в ЕС, с изключение на България.
Държавите от ЕС са изградили ефективни вътрешни механизми за защита на държавния си суверенитет и териториалната си цялост, въпреки че конституциите им казват, че земята им се продава свободно. Те са приели официално и формално, че може всеки да купи, но защитават земите си, ползвайки разнообразни лостове на закона. Неформално и в действителност, всички тези нации защитават земята си.


Има ли необходимост от защита българската земя?

1. Наличната от 1992 г. възможност всеки чужденец да регистрира фирма у нас и да купува колкото земя поиска, причини преминаването на над половината от плодородната земя на България в чужди ръце – основно фондове с напълно неясен капитал (който може да идва от търговия с оръжия и хора, наркотици, укрити данъци) – тези хора не обработват земята, те спекулират с нея – препродават я и я отдават под аренда. Те нямат принос за българската икономика и дестабилизират структурата на земеделието, лишавайки от шансове дребните български фермери.
2. Въпреки забраната за генно-модифицирани организми, у нас са рагистрирали фирми най-големите световни производители на ГМО под имената „Монсанто България“, „Синджента България“, „БАСФ България“, „Дюпон България“, и още много. Всички те имат право и интерес да купуват плодородна земя и да сеят. При символичните местни глоби, не е проблем да засеят колкото ГМО семена поискат.
3. Наблюдаваме засилен интерес към покупка на земя в пограничните райони. Югоизточна България, например, е обект на интерес от турски и арабски граждани, основно. В Североизточна България, по неофициални данни, има цели жилищни комплекси, подготвени за заселване от израелски граждани. Поради географското ни положение, е наложително да сме особено внимателни по този въпрос. Съседни на България държави водиха наскоро войни за територии, изкупени и неусетно заселени от граничещи нации.
4. 80% от обработваемата земя в България се обработва от 2% от земеделците – наши и чужди. В същото време германските фермери се оплакват, че 8% от земеделците им държат 56% от земята. Дисбалансът у нас е достигнал и прехвърлил всякакви граници. За дребно фермерство скоро няма да може да се говори. Някой ще каже: какво лошо има в това? Лошото е, че едрото земеделие е основно ориентирано към зърнопроизводство. Зърното има ниска добавена стойност – почти нулев принос за държавата и обществото (100 000 дка се обработват само с 20 души персонал). Основната част от евросубсидиите отиват за зърното, вместо за биологично чисти плодове изеленчуци, за които има прекрасна ниша в Европа. България става производител на зърно (без да пчели от него), а всички останали храни се внасят – внасят се плодове, внасят се зеленчуци. Изхранването на България е зависимо от вноса. Внос, некачествен, при това.

Какво предлагаме: национален дебат за земята. Нека дребните, средните и едрите фермери седнат, заедно с юристи и учени. Нека от този дебат изкристализират законови формулировки и те бъдат приети от Парламента веднага.
До 24.12.2013.
Не по-късно.

Да се обединим ЗА земята на България - изглежда само тя ни остана загубене...!

За повече информация и контакти: fb.com/groups/zemia

П.П.1. При промяната на Конституцията през 2004 г., в съответствие с изискванията на ЕС за свободна продажба на земя на чужденци, конституционният съдия Живан Белчев не се съгласява и подписва с особено мнение:

„...Наивно и твърде опасно е мисленето, че в конкретния случай става дума само за действия, свързани с придобиване правото на собственост...
Трябва да се отбележи, че в случая се касае за най-голямото богатство на държавата, а именно за благословената, свещена българска земя, завещана ни от предците преди повече от13 века.
Не напразно, конституционният законодател я определя като “основно национално богатство” и я поставя в глава първа на Конституцията “Основни начала” – чл. 21, ал. 1. Това богатство е със стратегическо значение за българската държава.”
http://www.constcour...ult.aspx?ID=795

П.П.2. Заради политическите спекулации с думата „мораториум“: мораториум върху продажбата на земя на чужденци НЯМА. http://www.parliamen...sision/ID/14636
Решението на Народното събрание от 22.10 е прехвърляне на отговорност към изпълнителната власт БЕЗ ПОСТАВЕН КРАЕН СРОК НА ИЗПЪЛНЕНИЕ. То е пожелателно решение от типа „иска ни се да забраним“. България не се нуждае от него, стига до Коледа НС да обнародва всички необходими промени в съответните закони, в защита на Родината от разпродажба.Tuning.bg

ЗА РЕКЛАМА:
-----------------------
Mtel: 0889090066

Persy

Можете да разпространявате съдържанието на този сайт свободно, като задължително посочите линк към Тuning.BG като източник. Трябва да укажете лиценза, който ползваме и да позволите и на друг да ползва съдържанието при същите условия.