Автомобилни новини

Регистрация
Марка автомобили започва с op...? /изпишете цялата дума/:
С регистрацията си се съгласявам с условията за ползване на Tuning.bg!
Регистирай се с съществуващ акаунт
Логин
Забравена парола?
Забравена парола
Въведете е-майла с които сте се ригистрирали.

Историята на гения Ханс Мезгер и Porsche

 • print
 • text
Историята на гения Ханс Мезгер и Porsche
Снимка: Интернет

Има един инженер, чието име кара повечето ентусиасти на Porsche да мечтаят. Инженер, който оформи характера на марката Porsche като никой друг. Геният, който доведе марката до големите успехи и слава в автомобилния спорт, неговото име е Ханс Мезгер. Роден през 1929 г. Ханс Мезгер завършва инженерна специалност в Щутгарт и започва да работи за Porsche през 1957г. 

През 1965 г. Мезгер е избран за шеф на отдела за научноизследователска и развойна дейност на Porsche. Мисията за Mezger е била доста ясна: Създайте кола, която ще спечели 24 часа на "Le Mans."

 Първият претендент за титлата  в Льо Ман е Porsche 917През 1970 г. Porsche успява да завземе и подиума с 917 и продължава да доминира няколко години в най-известната надпревара за издръжливост в света, както никоя друга марка. 

Мезгер се захваща с турбокомпресорите през далечната 1974 г., Моделите като 917 и 911 RSR дават много технологии на 911 Turbo, което от своя страна доведе до епичната “turbo flat-six”, който пък се монтира в 935, 956 и 962, които пък носят победи на Porsche в много състезанията.

 

Когато феновете на Porsche говорят за „двигателя на Mezger“, те обикновено се отнасят двигателят с водно охлаждане, разработен за моделите 911 GT3, GT2 и Turbo от ерата 996 и 997. Въпреки че тези автомобили са излезли години след като Mezger се е пенсионирал, то с този двигател можем да проследим корените му чак от 70-те. Върхът на легендарните двигатели на Mezger без съмнение е 997 GT3 RS 4.0 с потресаваща мощност от 500 к.с., той е последният 911, който използва този двигател през 2010г. 

В края на 2019 година Ханс Мезгер навърши 90 години, но за съжаление тази седмица той ни напусна, но остави голямото си наследство и един от най-великите двигатели носещи неговото име Mezger!

„Ханс Мезгер е един от най-важните инженери в историята на нашата марка. В рамките на четири десетилетия състезателните автомобили на Porsche продължиха да печелят с двигатели, проектирани от Hans mezger и направи марката Porsche синоним на спортните автомобили по света. " - Волфганг Дюрхаймер, бивш директор на отдела за развитие на Porsche

Галерия - Историята на гения Ханс Мезгер и Porsche
 • Етикети:
Автор: Tuning.bg Екип
Покажи още коментари Показани 0 от 0 коментара
Напиши коментар
 • За да напишете коментар
  трябва да сте логнат.
 • Нова регистрация Става бързо и е
  напълно безплатно.
 • Съзадане на профил чрез
  Facebook

Още новини:

image
image
image
image