Зимен екшън в планината - Цари Мали град

img
Снимка: Tuning.bg

В тази статия ще ви запознаем с едно истинско превизвикателство и синхрона между машината и човека. Снежна джунгла е най-малкото, което може да се каже за ситуацията горе в планината, но Jeep-а се чувства в своя естествен хабитат, а вашия кеф толкова неподправен. Ето защо споделяме вашата щура неделна разходка с голяма доза удоволствие. 

Страхотни моменти, запечатани в тези кадри плюс с разказ от първо лице - Влади, който притежава един естествено харизматечен начин на писане. Браво Влади, браво Боби!

Банда, продължавайте напред!

 

 

 

Eто как започва историята:

"Събуждам се тази сутрин и включвам wi-fi-то на телефона и получавам съобщение от приятел "Има ли сняг, брат.." :)

Поглеждам през прозореца и виждам зимната приказка. Принципно бях решил да прекарам една тиха и спокойна зимна неделя вкъщи, но ненадейно пулсът ми се ускори, адреналин нахлу във вените, през главата ми започна да преминава ток и бе ясно, че трябва да се разходим някъде и да разхвърляме сняг. Не успяхме да се включим в една по далечна групова разходка, затова с приятелчето Боби се разбрахме нещо по наблизо да спретнем.

Докато пия кафе избрах като цел да зададен Цари Мали град в село Белчин, Самоковско, а като втори , но не по важност план някъде да заровим гранда, хихи 

 

И така, навличам зимните дрехи, взимам фотоапарата и отивам да събудя звяра. Последва злобно разхвърляне на снега пред гаража, дозареждане с гориво, няколко мостъра за изпът и след 30 минути с Бобката вече бяхме отпрашили към село Белчин.

Следва продължение...

 

 

 

 

 

Рамблера на такъв терен е в стихията си. Днес ни изпълни с кеф 

Здраво газ и задаваш посока с волана, другото става автоматично. Много е приятно да проправяш първи пътя и да разбиваш пресен сняг с предницата. Основният проблем е с чистачките, които спират да работят и не смогват да изчистят падналия от надвеселите се клони сняг. Също така падналите дървета, които или се обкрачват, заобикалят или местят.

 

 

 Тук сме на по-високо и снегът е повече, трябва повече газ, а и с отказващи чистачки и затрупано челно стъкло е забавно :)

Бобката по едно време беше свалил страничното стъкло и гледаше през него и ми навигираше накъде да карам, а аз си избирах някоя пролука през челното стъкло и гледах през нея колкото да не е без хич. 
Като се затрупа всичко, спираме, слизаме да чистим, освобождаваме чистачките и всичко отначало в същата последователност :) Гумата е висока 90см, а тук снегът е над нея 


Направихме страхотно изкачване към връх "Голям дебелец".

Снегът беше пресен и джипът го разхвърляше с лекота. Нямаше нужда от лопати, лебедка и крик, само слизане за снимки и почистване на предното стъкло. Страхотен сняг. На места, където беше навят стигаше метър иначе между 40 и 60см.

 

 

 

 

Бавничко, бавничко, защото с гуми за кал по почистен зимен път не е се кара спокойно стигнахме село Белчин, където установихме че поради натрупалия сняг крепостта днес няма да работи. Разочароващо.

Все пак я обходихме, като се качихме по черен (бял) път до горе с джипа, като дори отидохме до близката хижа Белчински рай.

Пътищата почистени, екшън няма, така след кратка разходка около стените на крепостт, решихме да приключим със забележителностите за днес - беше време за план Б, който се очакваше да е далеч по-интересен и вълнуващ.

 

 

 

Газ до село Ярлово, където по традиция вече, хапнахме прочутите кюфтаци в селската кръчма до огненото кюмбе, което те кара да се изпотиш насред зима. За отскок и по 200 грама червено вино, така да ни удари в главите преди офроуда към връх Голям Дебелец във Верила. Пътят към върха е горски черен, на места с екшън, а сега и с прясно навалял 50см сняг, навявания и преспи и изпопадали дървета.

 

 

 

С Боби се сетихме за една подобна страхотна зимна разходка от началото на 2012 със стария ми джип. Много приятно чувство да си припомниш нещо, което те е развълнувало и оставило спомен за цялживот.

Обичам зимата