Среднощни приключения на Витоша

img
Снимка: Tuning.bg

Среднощни приключения на Витоша:

Вторник вечер за мен и един приятел Васко (Vasstop) се превърна в екшън, който завърши с хепиенд.

Васко ме помоли да прокараме един път на една отбивка от пътя към Златните мостове. Идеята бе да мина първи с джипа няколко пъти, след което и той с неговия Голф Синхро. Речено, уговорено. Срещаме се към 20 часа в Бояна и потегляме двете МПС-та нагоре.

Първо виждаме една преобърната ладичка още в началото на заснежения път, но след кратък разговор с хората около нея се оказа, че просто я ремонтират по този начин. Хаха, забавно smile emoticon

Забавно, но не е и ситуацията, която видяхме 5-6 завоя по-нагоре. Едно БМВ X5 бе прелетяло над мантинелата и лежеше отвъд нея силно наклонено напред и настрани. Нямаше пострадали и вече бяха повикали помощ и след кратък анализ на ситуацията решихме, че няма какво да направим и продължихме нагоре.

Разчистването на 400-те метра снежен път бе забавно и приятно занимание. Овършахме отсечката няколко пъти и с джипа и с Голфа. Свършихме работа и тръгнахме да се връщаме.

Минавайки пак покрай прекатуреното БМВ спряхмеотново. Поговорихме си пак с хората, бяха дошли мобилна застрахователна група, малко по-късно и едни техни приятели с джип, а по-късно и патрул на КАТ. Всичко по реда си, но ясна идея как ще се върне X5-цата нямаше. Почти всеки минаващ по пътя питаше с какво да помогне, но освен с молба за познат кранист , друго не получаваха като отговор.

Решихме, че с кран тип "паяк" няма да стане, защото две от гумите бяха недостъпни и дълбоко заровени в снега. Освен всичко, джипът беше буквално на ръба на пропаст и пред фаровете му нямаше нищо, дори дървета, които да го задържат, единствено снега отдясно.

Така и така само говорехме, реших да запаля лед бара, който свърши прекрасна работа и освети всичко. Стигнахме до заключението, че трябва да се демонтира мантинелата, но преди това трябва да се отрие от снега. В джипа имам почти всичко необходимо и извадих две лопати с които 5 човека за 10 минути изрихме всичко. Започнахме демонтажа на мантинелата, като същевременно извадих и 10-тонен колан с който завързахме за задния носач БМВ-to за джипа ми. Гранда заклещих в снега до мантинелата. Така BMW-то нямаше как да падне в пропаста, освен да завлече и джипа ми с него.

Настана гъчканица от хора и коли, защото всеки спираше да види, пита или помогне с нещо. Решиме да върнем още един колан за задния мост на BMW-то за другия наличен джип. Тук някъде се роди и идеята да го пробваме да го изтеглим. Аз лично се съмнявах 2 тона прекатурен джип да излезе, но в края на краищата така стана.

Вече с демонтирана мантинела и спряно от полицаите и ентусиасти движение, започнахме да дърпаме. Паджерото до мен по посока странична на BMW-то, a с моя джип право назад. С теглене от място не ставаше нищо, защото гумите ми губеха сцепление на заледения път, така че започнах да тегля на удар. След всеки удар BMW-то излизаше назад и скоро беше отново на 4 колела. Остана само да го доизтегля право назад до пътя, което стана след още 3-4 опита и ударя с лентата.

Успяхме и дори X5-цата не бе тежко увредена, даже напротив, доста леко засегната. Хората се прибраха по живо по здраво, както и ние с Васко