Край на фиктивните технически прегледи!

img
Снимка: Tuning.bg

Новият стикер, който ще определя екологичната категория на автомобила, ще се слага при всеки нов технически преглед след 12 юли. В новия знак ще има чип! Каква информация ще съдържа той, кой ще можа да го чете? Как ще се ограничи до минимум въздействието на служителите на пункта за Годишен технически преглед? Ето какво сподели по темата пред Dir.bg директорът на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Бойко Рановски.

 
 От 12 юли във връзка с промените в Наредба №Н-32 за техническите прегледи при преминаване на всеки автомобил на преглед ще бъдат измервани емисиите, които отделя.
 
Екологичните групи са пет. Петата група включва електрически хибридни превозни средства, които не замърсяват околната среда. Останалите автомобили ще бъдат групирани от "Първа" до "Четвърта" в зависимост от датата на първа регистрация, екологичната норма определена от завода-производител и конкретните измервания, които ще се направят в момента на техническия преглед.
 
 
Намесата на служител в пункта и съответна възможност за манипулиране на тези стойности ще се сведат до минимум. Между 12 юли и 12 януари отчитането на измервателните уреди ще става по сегашния ред, но от началото на 2022 година, когато ще започнем да следим в реално време нормите на газовете, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" ще определя дали колата е годна и технически добра, за да мине на преглед.
 
 
Когато автомобилът влиза в тези граници, му се позволява да се движи. Ако автомобилът не влиза в нито една от определените групи, значи той е технически неизправен и не следва да бъде пуснат в движение, а трябва да бъдат върнат. Дава му се срок за отстраняване на повредите и после да се яви на нов периодичен преглед. Важна особеност е това, че може в талона да пише евро 5, примерно, и това да съответства на нормите, когато е произведен автомобилът, но след 5 години амортизация нормите на газовете може да се други.

Ако човек идва от друг град в София, пак давам за пример, и колата му е с еконорма 2, а в София има забрана за под еконорма 3, той няма да може да влиза в забранените зони. Ако на човек му се налага да пътува, трябва да е наясно, че може и да има проблем с движението в дните със забрана.

Цялата статия тук: https://dnes.dir.bg/na-fokus/kray-na-falshivite-tehnicheski-pregledi-shte-meryat-spirachki-i-gazove