Кога се сменят зимните гуми с летни

img
Снимка: Tuning.bg

Всеки шофьор е задължен на кара колата си със зимни колела от 15-ти ноември до 1-ви март. След това е препоръчително да ги подмени с летни, за да ги съхрани и евентуално използва през следващия зимен сезон. Силно препоръчително е всеки водач да направи това, защото климатичните особености през различните части от годината изискват и различни решения, за да бъде автомобилът винаги стабилен на пътя. 

Основната причина да подмените колелата на превозното средство с подходящи за високите температури такива, е лесното управление на колата, което е пряко свързано със сцеплението на гумите с асфалта. От значение е най-вече видът на материала (каучука), който трябва да бъде устойчив и гъвкав във всякакви метеорологични условия и пътна обстановка. Шарките на колелото също се отличават помежду си при летните и зимните колела. Това е много важно за безопасното и сигурно шофиране в условия на дъжд и сняг или през горещините през лятото. 

Кога трябва да сменим зимните гуми с летни

Както вече казахме, можете да направите това след 1-ви Март, но само ако температурите навън надвишават 7 градуса. Ако все още има валежи, а термометърът показва дори и под нулата, то тогава отложете подмяната за по-нататък. Освен законовия фактор, при извършваната смяна на гумите с релевантните за сезона такива е от значение и времето навън, за да не подложите сигурността си при шофиране на риск. 

Запомнете, че не е никак добра идея да продължите да използвате зимните колела през лятото (много водачи го правят), тъй като те не осигуряват достатъчно надеждно спиране при суха настилка, както при мокра и дори заснежена. Наред с това, те могат и да се износят преждевременно, което ще Ви принуди да купите нови автомобилни колела за зимата, вместо да използвате старите още един сезон. Помислете и поръчайте онлайн летни гуми от магазин Medina-med. 

Кои марки са най-купувани

Повечето шофьори обръщат внимание на качеството и цената при избора на нови летни гуми. Тук решаваща роля играе най-вече марката, като сред най-търсените и купуваните са:

  • Continental;

  • Dunlop;

  • Goodyear;

  • Michelin;

  • Nokian и др.

В магазин Medina-med ще откриете автомобилни колела за лятото в размери като 15, 16, 17 цола, но и още много други. Наличните авто предложения са подходящи са всички видове коли и могат да бъдат лесно поръчани и онлайн. Важно е да разчитате правилно размера на летните гуми, като например 205 55 r16 означава ширина/съотношение/диаметър.