Автомобилни новини

Регистрация
Марка автомобили започва с op...? /изпишете цялата дума/:
С регистрацията си се съгласявам с условията за ползване на Tuning.bg!
Регистирай се с съществуващ акаунт
Логин
Забравена парола?
Забравена парола
Въведете е-майла с които сте се ригистрирали.

От днес камерите за скорост снимат без предупреждение

 • print
 • text
От днес камерите за скорост снимат без предупреждение
Снимка: Интернет

От днес влизат в сила най-новите промени в Закона за движение по пътищата, приети от Народното събрание в края на юни. Те бяха гласувани по спешност в опит на държавата да се справи с катастрофите и жертвите, които те взимат всяка година. Поправките са насочени срещу три групи нарушения - превишената скорост, неправоспособните водачи и шофирането след употреба на наркотици.

 

Какво се променя:

 

Камерите снимат, дори да няма знак

 

Полицията вече не е задължена да предупреждава шофьорите с пътен знак, ако следи скоростта с мобилни камери. Шофьорите могат да бъдат заснети във всеки момент и да получат електронен фиш за глоба.

 

Първоначалният режим, при който нямаше задължителни знаци, беше променен през 2015 г., тъй като много глоби падаха в съда с аргумента, че няма предвиден законов ред за използване на мобилните камери. Въведените впоследствие знаци пък отпадат сега, защото управляващите констатираха, че шофьорите масово "намаляват скоростта само в зоната на табелата и след това продължават движението си с превишена скорост, като по този начин развиват чувство на безнаказаност и се губи възпитателния ефект".

 

 

Проверката от патрулка - само в обхвата на камерите
Ако патрулна кола на МВР, която спира шофьори за проверка, е оборудвана с камери, контролът вече трябва да става само в техния обхват, е записано изрично в промените.

 

През последните години почти целия автопарк на КАТ бе окомплектован с камери и микрофони, които трябва да заснемат проверката като гаранция срещу корупционни практики. Често обаче катаджиите паркираха така полицейските коли, че те бяха извън обхвата на камерите.

 

Фишове ще се връчват и на пътниците в колата

 

При проверка на пътя полицаите ще установяват дали в автомобила пътува човек, който има невръчен фиш за нарушение на Закона за движение по пътищата. Патрулките са екипирани с мобилни принтери и фишовете ще бъдат разпечатвани и давани на място. Решението е част от опитите на МВР да намали големия брой случаи, в които фишовете за нарушения не могат да влязат в сила, тъй като не са връчени по законовия ред на нарушителите.

 

Спиране на колата при шофиране без книжка

 

С промените се увеличава и наказанието за собствениците на автомобили, които са предоставили колите си на неправоспособен шофьор. Досега санкцията беше бе спиране от движение на колата за срок до един месец. Сега е увеличен от шест месеца до една година, в които автомобилът ще е без регистрационни табели.

 

От началото на годината собствениците на коли, които са седнали зад волана без книжка, както и след употреба на алкохол или, наркотици, също се наказват със сваляне на регистрационните табели.

 

 

Затвор за шофиране след употреба на наркотици

 

Шофирането след употреба на наркотични вещества вече няма да се разминава с административна глоба, а ще се носи наказателна отговорност. Наказанието ще е между една до три години затвор. Отказът на шофьора да даде проба за алкохол или наркотици се санкционира с 2 г. лишаване от свобода и 2 хил. лв глоба.

 

И още промени, които са в сила от петък и ще продължат до 15 септември, за да се облекчи движението по натоварените пътища:

 

Камионите с ограничения за движение по магистралите

 

От 7 юли до 15 септември дирекция "Пътна полиция" на МВР разширява ограниченията за движение на камиони в най-натоварените часове на трафик. Товарните автомобили над 12т няма да могат да пътуват в определени часове не само по първокласните пътища, но и по магистралите.

 

За магистрала "Тракия" забраната ще важи в петък от 18 ч. до 20 ч. в посока София - Пловдив и в неделя от 16 ч. до 20 ч. в посока Бургас - София.

 

По магистрала "Струма" ограничението е в събота от 10 до 14 ч. в посока пътен възел "Даскалово" - ГКПП "Кулата", а по магистрала "Марица" - в неделя от 16 ч. до 20 ч. в посока Свиленград - АМ "Тракия".

 

По магистрала "Хемус" е ограничено движението в двете посоки в участъка между София и Ябланица - в петък от 17 ч. до 20 ч. и в неделя от 14 ч. до 20 ч.


Камионите ще трябва да изчакват на паркинги.
Галерия - От днес камерите за скорост снимат без предупреждение
 • Етикети:
Автор: Tuning.bg Екип
Покажи още коментари Показани 0 от 0 коментара
Напиши коментар
 • За да напишете коментар
  трябва да сте логнат.
 • Нова регистрация Става бързо и е
  напълно безплатно.
 • Съзадане на профил чрез
  Facebook

Още новини:

image
image
image
image