Автомобилни новини

Регистрация
Марка автомобили започва с op...? /изпишете цялата дума/:
С регистрацията си се съгласявам с условията за ползване на Tuning.bg!
Регистирай се с съществуващ акаунт
Логин
Забравена парола?
Забравена парола
Въведете е-майла с които сте се ригистрирали.

Падат ограниченията за затъмнение на задните стъкла

 • print
 • text
Падат ограниченията за затъмнение на задните стъкла
Снимка: Интернет

Забраната за затъмняване на задното панорамно стъкло и стъклата на задните странични врати на автомобилите, която щеше да влезе в сила на 21 януари тази година след спорно изменение на чл. 105 от Закона за Движение по Пътищата, окончателно падна.

В последните дни спорната промяна породи силна вълна на недоволство не само сред вносителите на автомобилно фолио, но и сред представители на различни автомобилни клубове и рекламния бизнес. Според тях забраната за затъмняване на задните стъкла щеше да донесе много повече вреди, отколкото ползи. В допълнение на това тя щеше да доведе и до значително увеличаване на корупцията в страната.

Така само за седмица бяха проведени няколко срещи с членове на парламентарната транспортна комисия и ръководството на “Пътна полиция”, които се съгласиха с вносителите, че така сформиран, в чл. 105, е допусната техническа грешка.

Текстовете в българския закон са съобразени с правило №43 на Икономическата комисия за Европа на ООН, което забранява да се затъмняват челният и предните странични прозорци. Всички останали стъкла назад могат да се затъмняват без ограничения при наличие на външни огледала за обратно виждане.

В крайна сметка след гласуването, чл. 105 се коригира по следния начин:
Създава се нов §1 
§1. В чл. 105 се правят следните изменения
1. Ал. 2 се изменя така:
“(2) Ограничаване на видимостта и намаляване на прозрачността на стъкла различни от челното и стъклата на предните странични врати, се допуска само при наличие на огледала за виждане назад от двете страни на автомобила
2. В ал. (3) думите “ал.2” се заменят с “ал.1”

Новите текстове ще влязат в сила с обнародване в Държавен вестник, което се очаква да стане в края на тази седмица или началото на следващата. В събота влизат в сила и приетите преди почти месец промени в Закона за движение по пътищата, с които се въвеждат по-високи глоби за превишена скорост, сядане зад волана след употреба на алкохол, наркотици или без книжка и се криминализира участието в т.нар. незаконни гонки.

Галерия - Падат ограниченията за затъмнение на задните стъкла
 • Етикети:
Автор: Tuning.bg Екип
Покажи още коментари Показани 0 от 0 коментара
Напиши коментар
 • За да напишете коментар
  трябва да сте логнат.
 • Нова регистрация Става бързо и е
  напълно безплатно.
 • Съзадане на профил чрез
  Facebook

Още новини:

image
image
image
image