IPB Style© Fisana

Форум на Tuning.bg

Ford Focus 1.6 vs 1.8

• Не можете да пишете в тази тема
25 отговора на тази тема

#1 violator

спазва правилата

• Потребител
  • 244 Мнения:

Публикувано 21 December 2010 - 01:17 PM

Колеги,
нуждая се от Вашето експертно мнение - харесал съм няколко бензинови Фокуса (1999-2000), но се колебая между 1.6 и 1.8. Моля да споделите впечатления от двата двигателя - разход, надежност, сложност на подръжката, изобщо всичко което се сетите :)
Ходенето пеша не е изгубено изкуство - все пак трябва по някакъв начин да стигнеш до гаража!

#2 magic11

млад шофьор

• Потребител
  • 68 Мнения:

Публикувано 21 December 2010 - 04:00 PM

Интересна тема. И аз не мога да ги разбера тези Фокуси с този двигател 1,6. За годините, които си посочил Форд фокус I 1,6 е с двигател Zetec-E. Фамилията двигатели Zetec се произвежда :За Европа – в Уелс (Бриджънт), Германия (Кльолн), Испания (Валенсия); За Азия – в Тайван. В Турция също се произвеждат. 1.6л. двигател Zetec-E се слави, че харчи доста масло. Въобще отзивите по чуждите форуми не са много добри. Споменава се цифрата 300 000км. за живот на мотора. Много по положителни са отзивите за двигателя 1,6л. Zetec-Rocam въведен през 2003 г. в Европа и брандиран като Duratec 8V.
Карал съм Фокус 1,6 и 1,8л. - от Бургас до Ветрен. До 120км/час разлика във вървенето няма. Направи ми впечатление много по-дългата първа скорост в сравнение с Опел и Рено. В няколко сервиза за АГУ съм чул, че за Фокус се препоръчва слагането на система за мазане на клапаните.Особено за 1,8л. двигател. Добре е да се помисли и за данъка към общината.
Интересно е мнение да сподели някой отварял двигател 1,6 Zetec-E. Верни ли са приказките, че двигателят е частично неремонтно пригоден. Доколкото знам Yamaha са разработили само цилиндровата глава.
Успех с избора. :)

#3 u`F`o

професионален шофьор

• Модератор
  • 1,197 Мнения:

Публикувано 21 December 2010 - 08:34 PM

И аз съм чел, че във вървежа разлика няма голяма между 1.6 и 1.8. Обаче търси след 2000-та година, че помня имаха разни дефекти по окачването 1999/2000г.... след това били отстранени ( за справка виж форума на clubford.org)
<p>Лаптопи, таблети, смартфони - <a href=\"http://www.itexperts...texperts.bg</a> - за отстъпки и цени - 0883 45 86 12 .</p>

#4 violator

спазва правилата

• Потребител
  • 244 Мнения:

Публикувано 21 December 2010 - 08:38 PM

Мерси колеги! :x
Ако се сетите още нещо - :)
Ходенето пеша не е изгубено изкуство - все пак трябва по някакъв начин да стигнеш до гаража!

#5 bull3t

професионален шофьор

• Потребител
  • 644 Мнения:

Публикувано 21 December 2010 - 09:15 PM

Абе разлика си има и то голяма и в разход и във вървеж,аз си взех 1.6 преди повече от година и съжалих че не си взех 1.8 или 2.0.

1.6 върви доста добре,върви наравно с коли като е34 520,опел астра г 1.6,хуйнадай купе 1.6. абе доста добра кола е,за градска е жестока,скъпа му е поддръжката. За пример хирдравлична помпа под 300 лв няма,капак броня по 80 100 лв вървят абе не е евтина кола,имат малки проблемчета като например фаровете,се матират и трябва да се сменят,барабаните много бързо се износват на 1.6цата,спирачките също,но за сметка на това тази кола има адски добро спиране. за дълъг път става,но си дава стабилен разход ако се кара на пълна газ,но за сметка на това с ниските ми гуми стара загора софия под 150 не съм падал,на места си дига даже 190(по километраж) но по баирите издъхва 1.6цата с 2ма човека и багаж.Абе взимай 1.8 и не го мисли. Отностно надежноста,има значение дали е поддържана колата,ако не е поддържана 1.6цата може да ти излезе златна. За 2.0 има най-много части,но там минуса е разхода. Под 10 градско не можеш да паднеш,а мойта съм я свалял до 8 с климатик лятото.

Има разни порблеми по окачването преди фейсовия фокус,отзад на носачите се износват едни като дръжки са,но ако ги смениш няма да имаш проблеми.

Колата е много приятна и готина и става за всеки шофьор независмо от стила на каране и намеренията на шофера. Има доста възможности за тунинг особено 2.0 там може да се олееш от атмосферен тунинг. Но не си и помисляй за турбо нямат място в коша тия коли.

Това е което се сещам,ако ти имаш някакви въпроси,задавай.

#6 venelin1979

нов шофьор

• Потребител
  • 33 Мнения:

Публикувано 21 December 2010 - 09:15 PM

На така зададен въпрос ще ти отговоря-2.0 (96кВ) е мотора, харчи колкото 1.8, и върви повече, на негова база са ST170-променена електроника, и RS- с турбина. Откъдето и да го погледнеш, 2.0 е най-добрия вариант, е, на градско осезаемо си гори повече от 1.6, няма как-10-на литра на 100 си ги гори, че може и повече. Тоя мотор е с подобрено смазване на някои части в мотора, това 1.6 и 1.8 го нямат, ускорението до 100 е в рамките на 10-на секунди, общо взето приятна за каране кола.
Поздрави!
Публикувано изображение
Публикувано изображение
Публикувано изображение
Публикувано изображение
АВТОБАГАЖНИЦИ ЗА ВСИЧКИ МАРКИ АВТОМОБИЛИ И ЧАСТИ ЗА ФОКУС!
042/230030
0884/404454
Skype venelin1979
vency911@abv.bg

#7 u`F`o

професионален шофьор

• Модератор
  • 1,197 Мнения:

Публикувано 21 December 2010 - 10:18 PM

bull3t написа

. Но не си и помисляй за турбо нямат място в коша тия коли.

Публикувано изображение Ето това представлява коша. Не е празен като на повечето автомобили, ами направо е тъпкан...

bull3t написа

капак броня по 80 100 лв вървят абе не е евтина кола...

Те на Форд Ескорт '87-ма година вървъят толкова, та на фокуса няма да вървят. За справка - броня предна/задна нова за Ескорт '87ма - 150лв

bull3t написа

....А,имат малки проблемчета като например фаровете,се матират и трябва да се сменят...

Колата може да се кара и с такива фарове. + Това до колкото знам, те могат да се разглобят и да се полират и след това отново залепят с пистолет за горещ въдух.
Аз съм карал Фокус 1,6 и имаше проблем със синхронизаторите на скоростната кутия. Малко бяха взели вече да вият и скоростния лост не се връщаше по средата между 3-4та скорост сам в неутрално положение. Ама това на кола 360 - 400х. км. използвана основно за градски пробег до 5км...
<p>Лаптопи, таблети, смартфони - <a href=\"http://www.itexperts...texperts.bg</a> - за отстъпки и цени - 0883 45 86 12 .</p>

#8 bull3t

професионален шофьор

• Потребител
  • 644 Мнения:

Публикувано 21 December 2010 - 11:01 PM

Колега това за фаровете е пълна измислица,правих го и ефекта беше обратен,почнаха да се пълнят с вода,да не говорим че дадох по 40 лв на фар за полиране в пежо,щото само там го правят като хората,после дойде другия проблем,че самите рефлектори се захабяват,все пак това е форд не бмв.

Отностно проблема със синхронизаторите,аз смених цялата скоростна кутия защото дифа ми ронеше стружки в скоростите и ми блокираха всички след 2ра.

Отностно това за ескорта и частите,аз търгувам с части втора ръка и ще ти кажа че за ескорт всичко е бежбожно евтино и това 150 лв за броня чисто нова си е без пари, обикновенна броня за е34ката ми в дарукар е 700 лв с поръчка от месец,а М пакета е 1300 и това само на грунд без боя!!!

Те нови части колкот искаш скъпи има,ама не е в трва въпроса,всичко е втора ръка вече,аз моя форд нищо не съм купил ново освен дисковете барабаните и по ходовата част.всичко останало втора ръка.

КВото и да си говорим колата е хубава,но скъпа за поддръжка,особено ако набараш някоя западанала като мойта,която вече не е ам след 4000 лв наляти в нея.

#9 JoroM

професионален шофьор

• Потребител
  • 1,589 Мнения:

Публикувано 22 December 2010 - 01:00 AM

1.8 е безсмислен спрямо 1.6 и 2.0. За мен избора е измежду 2.0 или 1.6 понеже 1.6 и 1.8 вървят почти еднакво. Данъка на 1.8 не е 45 Лв както при 1.6/100 коня а 180 мисля.
1.8 е най-неподходящия за газификация от трите, прегарят им клапаните!
За 2.0 има турбо китове в нета, само пари да имаш излишни.
За градска кола и за извънградско в трафик с 1.6 няма проблем...аз поне нямам никакви! Верно обаче, иска да го държиш в обороти...със скорост около 140 км Бс-Сф на бензин гореше около 7,5 Л бензин. Яко каране Бс-В.Търново през Шипка с много газ че бързахме, даде разход 8,2 Л със засичане пълен резервоар и после допълване, а имаше участъци където съм карал със 170+ Градско съм правил 8,6-9 без климатик лятото.
2.0 е ако 1.6 ти идва слаб, иначе 1.6 е препоръчителния мотор според Форд за Фокус!
От три години го юркам, досега само биaлетки(неоригинални) съм сменял и ми изгоря модула на централното но за 30 Лв ми го подмениха с универсалeн. Съединителя издържа 190 x. км. Много здрава кола!!!

#10 u`F`o

професионален шофьор

• Модератор
  • 1,197 Мнения:

Публикувано 22 December 2010 - 09:52 AM

bull3t написа

...все пак това е форд не бмв.
...

Стига секта :x Да не започнем да гледаме на коя марка какви екстри слагат спрямо годината на производство и коя колко пари е при покупка. Не, не говорим за 7ма серия срещу мондео. Твоята е34-ка базовия модел, срещу базов модел на Скорпио/Мондео зависи от годината. Е46 базов модел, срещу форд фикус. Аз мисля, че във всеки един от тези класове, форд са по-добре оборудвани. Та дори и за по-новите автомобили ако щеш... В Германия БМВ карат турчолята общо взето, а форд/опел са си семейните автомобили.
bull3t поправи ме, ако греша за оборудването...

За бронята, дай една цена на задна броня за Ескорт '87ма година здрава черна без забележка на ЛС ако може :)

#11 bull3t

професионален шофьор

• Потребител
  • 644 Мнения:

Публикувано 22 December 2010 - 10:19 AM

JoroM написа

1.8 е безсмислен спрямо 1.6 и 2.0. За мен избора е измежду 2.0 или 1.6 понеже 1.6 и 1.8 вървят почти еднакво. Данъка на 1.8 не е 45 Лв както при 1.6/100 коня а 180 мисля.
1.8 е най-неподходящия за газификация от трите, прегарят им клапаните!
За 2.0 има турбо китове в нета, само пари да имаш излишни.
За градска кола и за извънградско в трафик с 1.6 няма проблем...аз поне нямам никакви! Верно обаче, иска да го държиш в обороти...със скорост около 140 км Бс-Сф на бензин гореше около 7,5 Л бензин. Яко каране Бс-В.Търново през Шипка с много газ че бързахме, даде разход 8,2 Л със засичане пълен резервоар и после допълване, а имаше участъци където съм карал със 170+ Градско съм правил 8,6-9 без климатик лятото.
2.0 е ако 1.6 ти идва слаб, иначе 1.6 е препоръчителния мотор според Форд за Фокус!
От три години го юркам, досега само биaлетки(неоригинални) съм сменял и ми изгоря модула на централното но за 30 Лв ми го подмениха с универсалeн. Съединителя издържа 190 x. км. Много здрава кола!!!

Така първо,аз говоря от личен опит също и очаквах някой да каже това което ти казваш,че 1.6 му стига на фикуса.За мен е слабо,ама аз съм така със всички коли никога не ми стига,като исках да си зимам фокус ми казаха да не си зимам повече 1.6 щото моторите били много зля и се трошели.Еми не знам ама аз на моя смених 2 пъти глава,веднъж скорости,още веднъж каре на полуоска,абе реално погледнато само амортисьори и съединител не съм сменял. Колата е много хубава,само да не се чупи! Аз мойта я взех на 120 000 от българия била е фирмена кола и грам не беше гледана но беше по евтина,после по-евтината ми излезе по-скъпа ама карай!

u`F`o написа

bull3t написа

...все пак това е форд не бмв.
...

Стига секта :? Да не започнем да гледаме на коя марка какви екстри слагат спрямо годината на производство и коя колко пари е при покупка. Не, не говорим за 7ма серия срещу мондео. Твоята е34-ка базовия модел, срещу базов модел на Скорпио/Мондео зависи от годината. Е46 базов модел, срещу форд фикус. Аз мисля, че във всеки един от тези класове, форд са по-добре оборудвани. Та дори и за по-новите автомобили ако щеш... В Германия БМВ карат турчолята общо взето, а форд/опел са си семейните автомобили.
bull3t поправи ме, ако греша за оборудването...

За бронята, дай една цена на задна броня за Ескорт '87ма година здрава черна без забележка на ЛС ако може :x

Така колега,много бъркаш за сектата,аз бмв карам по неволя,просто нямам пари за нисан! И това мисля че го казвам за 1000000000 път в тоя тъп форум. Бмв е уникален автомобил,ама си е малко селски,най-вече заради всички селяци който го карат в бг.Отностно това което каза,карал съм и форд и опел и пежо и бмв и мерцедес и квото ти е кеф там. Първо адски в грешка за бмв и това какви хора го карат в европа,турчолята не са европейци първо,второ ти ми говориш за нови коли базови как излизат после намесваш турчолята. Бмв не е бентли или мазерати,че да са такава марка която не цели да хване и по-бедните хора,за това ако искаш колата ти може да бъде с много малко екстри от завода. Но аз до сега за скорпио не съм чувал което като екстра има задни ел. седалки с подгрев,а петицата има. Както и за скорпио с 4.0 литров 8смак. Ти нещо и класовете им бъркаш, мондеото не е в класа на 5цата а в класа на 3ката.

Не мисля че има смисъл да сравняваме две такива марки,по-скоро дай да сравним опел и форд ,а бмв с мерцедес и ауди. Аз имам друг проблем,че откакто се качих на задно не искам да слезна от него. Предното за мен е най-големия ужас на тоя свят,особено зимата.Сега ще кажете защо зимата пък! Защото мога да карам и предното просто не става за екстремно каране зимата. В бмв форума изписах 10 страници защо трябва задно през зимата а не предно,но се се намираше някой да ми обяснява как предното е супер зимата.

Както и да е много се отплеснах,форда е хубава кола,фокуса особено много ми харесва,но аз ще го оставям на баща ми и ще си купувам малка 3ка за ежедневно точно заради задното и заради скъпата поддржъка на фикуса,вече с едно бмв и тоя форд просто издъхвам,нямам финансите да ги поддръжам и двете коли.Особено при положение,че частите на форда са 4 пъти по скъпи от на бмвто,просто новата кола си е скъпа,а пък аз си обичам и по-старички.

Последен съвет към автора на темата,вземи си фейсов фокус,много от проблемите са му решени и има двусекционни фарове.И гледай да е гия,ама гия с екстри, не като мойта гия без халогени и реглаж на фаровете. :) Успех.

#12 OPClover

примерен шофьор

• Потребител
  • 433 Мнения:

Публикувано 22 December 2010 - 10:57 AM

Вярно голяма мъка беше с тоя Фокус на Булита. Обаче всеки път ме смачква с това колко е директен и няма грим и пластика :)
The world is a game that needs to be played.
Tupac Shakur

#13 JoroM

професионален шофьор

• Потребител
  • 1,589 Мнения:

Публикувано 22 December 2010 - 12:20 PM

Относно двигателите: преди фейслифта са Zetec-S (моя е такъв), а след фейслифта са вече Zetec-SE. Oтличават се с доста по-тиха работа на мотора. Разликата е в главите.
Всичко е късмет с втора употреба коли. Явно не си уцелил на бройка...фирмена, дето всеки я кара душманската аз не бих взел. Обаче има и нещо друго, моя Фокус е внос отвън, испанска сглобка внесен от Италия. Твоя щом е бил фирмена кола, явно ще е от МП...та се чудя дали за БГ качеството е същото като за европата???
Имайте предвид че Фокуси са сглобявани и в Русия...там положението е трагедия с качеството, особено с антикорозионната защита. Затова като купувате, намерете си VIN декодер или гледайте буквата указваща коя е страната производител...немските и испанските са ОК.
Моя е на почти 200к, не е фейслифтов, 1999-а, но съм изключително доволен от него, иначе и на мен ми e слаб в сравнение с аудито ми. Но за мен е важното не дали ме кефи повече или по-малко като вървене от другата ми кола, а дали мога да правя изпреварвания извънградско в трафик, и в това 1.6/100 коня в моите ръце няма никакъв проблем.
Тоя мотор 1.6/100 коня е най-сполучливия мотор на Фокус, продължиха да го ползват и във Фокус 2, който е доста по-голям и тежък от Фокус 1, но въпреки това се представя много добре на пътя. Спомням си че в едно предаване имаше дуел м/у Фокус 2 с 1.6/100 коня срещу Астра H 115 коня на писта, и Форда постигна с 0,2 сек по-слабо време от Астрата, а е по-голям, по-тежък и с 15 коня по-слаб...много добър двигател. И аз съм чел че бил неремонтопригоден 1.6...но има колега от форд форума които е сменял сегменти нa този мотор, а руснаци правят основен ремонт...така че аз не вярвам че не подлежи на ремонт.

Ето как вървеше моя като беше напълно сток...като ходех навремето с него на гонки, астри F по 100 коня ми отказваха стартове. :)
http://www.clip4e.co...hp_0_170_km.htm

Ако на някои това вървене не му е достатъчно да прави нормални изпреварвания и на извънградско проблема не е в колата... :x

#14 magic11

млад шофьор

• Потребител
  • 68 Мнения:

Публикувано 22 December 2010 - 01:21 PM

JoroM почти изцяло съм съгласен с теб. Притежаващ Фокус 1 с 1,6л. двигател, а не споменаващ и дума за разхода на масло. Твоят щом е "испански" предолагам е Zetec-E. Да ли е ремонтно пригоден е двузначен въпрос. Всяко нещо може да се ремонтира. Но на каква цена и има ли смисъл. Моят опит с Фокус 1 е скромен, но например ми направи впечатление по "твърдата" хидравлика на волана. Два съм карал и на двата беше така. Много смешно ми стана с тапицираните с "мокет" задни подкалници. Било само за "Gia" версията. Вътре салона е трагедия, но това е друга тема.
Форд Фокус се прави на много места и трябва да се внимава какво се купува. В България могат да ти продадат и американски или руски вариант и да работи с бензин 92.

Варианты двигателей для российского Ford Focus
В Российском Фокусе возможно всего 3 вариации.
– 1.6 литра 8V 100 л.с. МКПП
– 1.8 литра 16V 115 л.с. МКПП
– 2.0 литра 16V 130 л.с. АКПП

Двигатели 1.6 и 1.8 адаптированы под 92й бензин. Двигатель 1.6 8V появился
вместо двигателя 1.6 16V, ставившегося на испанские Фокусы, который
был будучи зажатый под 92й бензин откровенно вял, плохо заводился в
мороз и имел проблемы с надежностью алюминиевого блока цилиндров (описаны
случаи разрушения двигателя).

Та модель, которая ставится сейчас – «старше» (поколение Duratec), имеет
чугунный блок и цепной привод ГРМ.

Двигатель 1.6 – тяговит на низах, и вяловат на трассе. Собирается в
ЮАР. В прессе и на форуме отмечены случаи наличия в новом изделии
трещин в блоке цилиндров, приводящие к разрушению двигателя. Однако
точно определить к какому двигателю 1.6 8V или 1.6 16V относится
высказывание невозможно. Рекомендован для спокойной езды по городу. С
2004 модельного года имеет ограничитель скорости 180 км/ч.

Двигатель 1.8 – чуть хуже снизу и весел на средних оборотах, из за
чего провоцирует более активный стиль езды. Хорош на трассе. Имеет
с рождения (июль 2002года) ограничитель скорости 180 км/ч. Имеет
самую хорошую разгонную характеристику до 100 км/ч за счет ручной
коробки передач.

Двигатель 2.0 – поставляется только с АКПП и за счет этого имеет
чуть худшую, чем 1.8 разгонную динамику до 100 км/ч по документам.
В базе с двигателем – задние дисковые тормоза.

Още информация за поставяните двигатели на Форд фокус 1 http://wiki.ffclub.r... ... lejj?v=3qh
Разликите межди FF1 USA и FF1 Europe http://ffclub.ru/topic/208862/
Всичко важно и интересно за Форд фокус http://wiki.ffclub.ru/ff1?v=105m

Акцентирам върху темата с разликите. ЗАЩОТО В БЪЛГАРИЯ МОГАТ ДА ТИ ПРОДАДАТ /ПРОБУТАТ/ ВСИЧКО. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА СЕ ПРОВЕРИ VIN КОДА ПРЕДИ ПОКУПКА. :)

#15 JoroM

професионален шофьор

• Потребител
  • 1,589 Мнения:

Публикувано 22 December 2010 - 01:29 PM

Писал съм че моя е ZETEC-S, никога не съм виждал Фокус със Zetec-Е мотор, тоя мотор е 90 коня! на Фокус 1.6 моторите са 100 коня. мотора 8v е заменил 16v в Русия щото са имали проблем с качеството на горивото.
Това инфо на руски което си постнал важи само за руските фокуси приспособени за техния бензин.
Моя е TREND, но и на него са му тапицирани с мокет задните подкалници.
Моя имаше проблем с харча на масло, но откакто преди половин година правих промивка на сегментите с газ за осветление, не е бaрнал маслото! Явно проблема е бил в запечени сегменти. :)

Tuning.bg

ЗА РЕКЛАМА:
-----------------------
Mtel: 0889090066

Persy

Можете да разпространявате съдържанието на този сайт свободно, като задължително посочите линк към Тuning.BG като източник. Трябва да укажете лиценза, който ползваме и да позволите и на друг да ползва съдържанието при същите условия.